EDUsummIT'17 Място на провеждане

Хотел „Рила“, курорт „Боровец“, България

Курорт Боровец

Създаден като първия планински курорт на Балканите, от кралското семейство през 1896 г., курорт Боровец е със 120-годишна история и традиция. Четиризвездният хотел Рила, с непосредствената си близост до ски пистите (с класическото разположение ски-вход/спускане), е най-впечатляващият хотел в Боровец. Построен през 1986 г. от френски предприемач по модела на френския ски курорт Les Arcs в алпийския регион Savoie, хотел „Рила“ се намира сред невероятно красивата и неподправена природа на Рила планина в сърцето на Боровец, на надморска височина 1350 метра. Хотелът предлага перфектни почивни дни за всяка възраст и през всеки сезон.

Боровец се намира на 12 километра от град Самоков и на 72 километра от столицата София.

Боровец, известен като Чамкория до средата на 20-ти век, е първият планински курорт по рода си в България и в цялата балканска верига. Неговият произход датира от 1896 г., когато княз Фердинанд - тогавашния монарх, имал лятна резиденция и няколко ловни къщи, построени там. Неговият пример бил последван от аристократи и членове на българския елит, които впоследствие построили своите вили в Боровец.

Курортът се намира на северните склонове на Мусала в източната част на Рила планина. Боровец е сгушен в вековни борови гори 1390 метра над морското равнище. Най-високите ски писти в Боровец се намират на 2600 м надморска височина.

 

Рила планина

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Намира се в югозападната част на страната и е част от Рило-Родопския масив. С най-високия си връх Мусала, достигащ 2925м, Рила се нарежда на 6-то място сред най-високите планини на Европа след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна. Планината Рила омайва не само с красотата си, но и с много исторически и културни забележителности. В планината се намират Рилският манастир - една от най-значимите културни забележителности - националният символ на България, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Манастирът е разположен в дълбоката долина на р. Рила, на 1147м над морското равнище. Основана през 10-ти век от Свети Йоан Рилски, действителните сгради са издигнати през 19 век. 

 

Местоположение

Хотел Рила